18.02.2020

Informasjon til foreldre om skabb i Alta:

 

Det er påvist skabb hos skoleelever ved AKG. Dette er også tilfelle ved andre skoler i kommunen. Det er derfor sendt ut informasjon fra kommuneoverlegen, og det vil også bli lagt ut på kommunens hjemmeside. 

 

Hva er skabb?:

Skabb er en ufarlig, men svært plagsomt hudutsett forårsaket av skabbmidd. Skabbmidden graver ganger i huden til den som er rammet, og legger egg der. Skabb er utbredt over hele verden. Det er ikke en meldepliktig sykdom og overvåkes ikke i Norge.

Hvordan smitter skabb?

Skabbsmitte overføres ved direkte hudkontakt og seksuell kontakt og i sjeldne tilfeller indirekte gjennom sengeklær, håndklær og døy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte. Midden smitter derfor ikke når man håndhilser. 

 

Symptomer på skabb

Symptomer på skabb er kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting. Hvis man ikke har vært smittet tidligere kommer kløen vanligvis 2-6 uker etter at man er blitt smittet. Ved gjensmitte kommer kløen raskere. Vanlige tegn er små nupper eller skabbganger i huden, øftest først på hender, deretter på større deler av kroppen. Typiske steder for utslett er hendene, fingre håndlett, albuer, midje, lår og ytre kjønnsorganer. Hos små barn er ofte hodebunn, hals og fotsåler rammet.

Hva gjør dere ved mistanke om skabb?

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.

Tidlig behandling er viktig for å unngå spredning av hudutslettet. Behandlingen er enkel og vanligvis effektiv. Midler til behandling kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Bruksanvisningen må følges nøye. Etter gjennomført behandling kan kløestillende krem benyttes ettersom det ofte vil klø i opptil fire uker etter behandling.

Det anbefales å kontakte fastlege for undersøkelse og råd om behandling, særlig ved usikkerhet runddt diagnosen og dersom behandling ikke har effekt. Ved sterk og langvarig kløe må også lege kontaktes. Det er viktig at alle i samme husstand og eventeulle seksualkontakter behandles samtidig, selv om de ikke har symptomer.

Gi beskjed til familie, venner, skole, barnehage eller andre nærkontakter, om at de bør kontakte fastlege hvis de får kløe.

Behandling av klær skal gjøres samtidig med behandling

For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60 grader eller oppbevares uten hudkontakt i 5 døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer.

I henhold til Folkehelseinstituttets veiledning bør barn holdes borte fra barnehage eller skole til dagen etter at behandling er startet. 

(kilde: informasjonsskriv 17.02.20 fra kommuneoverlegen til skoler ob barnehager i Alta)

 

Det tar som regel 2-6 uker fra at man blir smittet til det oppstår kløe, dersom man ikke har vært smittet før. Det kan derfor være lurt å vurdere å unngå at barn overnatter hos hverandre i noen uker fremover. 

Håkan Funck

Rektor

(Lenke til denne infosiden er sendt til foreldrene via Transponder)

Publisert 18.02.20

Redigert 18.02.20 kl. 13.13